BEYİN HASARI

BEYİN HASARI

Beyin Hasarı Nedenleri

Beyin hasarı son yillarda fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde sik karsilasilan bir klinik tablodur. Travmatik beyin hasarinin en sik nedeni trafik kazalaridir. Yüksekten düsme, is kazalari, darp, atesli silah yaralanmalari gibi nedenlere bagli olarak da beyin hasari tablosu meydana gelebilmektedir. Fizik tedavi rehabilitasyon kliniklerindeki nörorehabilitasyon – robotik rehabilitasyon merkezlerinde akut yogun bakim, beyin cerrahisi, nöroloji kliniklerindeki süreçleri sonrasi erken dönemde yogun bir fizik tedavi programina alinmalidir.

Beyin hasarı 15-25 yas erkeklerde daha sik görülür. Beyin hasarinin yas gruplarina göre en sik nedenleri; 1 yas altinda kaza disi travmalar, çocukluk döneminde düsmeler, gençlerde spor yaralanmalari, eriskinlerde araç kazalari ve yaslilarda düsmeler olarak siralanabilir. Kafa travmalarina erkekler, kadinlardan daha fazla maruz kalmaktadir.

Travmatik beyin hasarı; kisinin beyin bilissel ve fiziksel fonksiyonlarinda bozulmalara yol açarak düsünme, algilama, konusma, yutma bozukluklari ile el-kol bacak gibi organlarinda felç gelismesine sebep olabilir.

Beyin Hasarı Belirtileri

Travmatik beyin hasarinin akut döneminde ölüme sebep olma riski oldukça yüksektir. Travmanin siddetine göre bas agrisi, bilinç kaybi, bulanti, motor ve bilissel bozukluklar sik görülür. Bu hastalara acil müdahale ve sonrasinda beyin cerrahisi ve nöroloji kliniklerince erken dönemde tedavi uygulanmalidir. Medikal durumu stabillesen hasta hemen fizik tedavi rehabilitasyon klinigine nakil edilmelidir. Bu durumda konu üzerine özellesmis nörorehabilitasyon – robotik rehabilitasyon merkezi olan fizik tedavi rehabilitasyon klinikleri hasta için en dogru seçim olacaktir.

Beyin hasari hastalarinda ilerleyen dönemlerde depresyon, duygusal ve davranissal degisiklikler ve anksiyete siklikla gözlenmektedir. Beyin hasari hastalarinda ögrenme, anlama, bellek, algilama, dikkat, sorun çözme, mantikli düsünme, iletisim, hareket, günlük aktiviteler, kisisel bakim, sosyal davranislar gibi günlük rutin aktiviteleri içeren fiziksel ve zihinsel fonksiyonlar da bozulabilmektedir. Kismi veya tam felç, istemsiz kasilmalar – spastisite, denge ve koordinasyon bozuklugu – sik düsme, yutma güçlügü kisiyi bagimli hale getirebilir. Travmatik beyin hasari sonucu kisilik degisiklikleri, saldirganlik, siddet ve kontrol kaybi meydana gelebilir. Ortaya çikan bulgular, yaralanmanin siddeti, etkilenen beyin bölgesi, beyin dokusu disinda organ yaralanmasi ve kisilik özellikleri gibi birçok faktöre göre degisiklik göstermektedir.

Arastirmalar beyin hasari sonrasi nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla oldugunu göstermistir. Beyin hasari sonrasi iyilesme 2 yila kadar hizli bir sekilde devam eder. Bu süreçte kapsamli fizik tedavi rehabilitasyon kazanimlari maksimuma çikartacaktir. Beyin hasarinda iyilesme ilk 2 yil hizli olabilse de bu hastalarda her dönem iyilesme potansiyeli ortaya çikabilir. Kalici bilissel ve fiziksel bozukluklari olan kisilerde bile yeniden yetenekler gelistirilebilir.

 

Beyin Hasarının Tedavisi

Günümüzde travmatik beyin hasarina bagli ölümler azalirken, hayatta kalma oraninin artmasina bagli olarak hastalarin fizik tedavi rehabilitasyonu – (robotik rehabilitasyon – nörorehabilitasyon) ve hayat kalitesine yönelik çözümler ön plana çikmaktadir. Travmatik beyin hasarinda fizik tedavi rehabilitasyonun amaci, fonksiyonu iyilestirmek, felç varsa tedavi etmek, yürümeyi saglamak, hastanin mümkün olan en yüksek seviyede bagimsizligini saglamak ve komplikasyonlari (hastaliga bagli olusabilecek diger saglik problemlerini) önlemektir. Bulgularin çesitliligi tedavinin uzun süreli olmasina yol açmaktadir.

Travmatik beyin hasarinda hastanin nörorehabilitasyon süreci en erken dönemde baslatilmalidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlari, hastalarda mevcut bulgu ve fonksiyonel düzeylerine uygun olarak; yatak içi mobilizasyon, oturma, oturmada denge egitimi, el – kol kullanma, yatak disina çikma ve transfer aktiviteleri, ayaga kalkma, ayakta denge egitimi, yürüme, merdiven çikma gibi faaliyetlerini kapsayacak sekilde planlanir. Klasik rehabilitasyon yöntemlerine ilaveten robotik rehabilitasyon uygulamalarinin da beyin hasarli hastalara katkisi büyüktür.  Hastalarin istemsiz kasilmalarini – spastisitesini azaltmak için Botoks enjeksiyonu, fonksiyonel durumlarini desteklemek için ortez planlamasi da yapilmalidir.

Bilgisayar destekli denge egitimi, robotik rehabilitasyon ile yürüme egitimi, robotik el kol egitimi, el ince beceri egitimi, is ugrasi terapisi, konusma – yutma terapisi beyin hasarli hastalarda yaygin olarak kullanilan diger nörorehabilitasyon yöntemleridir.

Travmatik beyin hasarı sonrasi en iyi tedavi konu üzerine yogunlasmis fizik tedavi rehabilitasyon kliniklerindeki nörorehabilitasyon – robotik rehabilitasyon merkezlerinde saglanabilir.

 
HAYATINIZ VE SAĞLIĞINIZ İÇİN DOĞRU TERCİH TÜRKİYE

SAĞLIĞINIZI YENİLEYİN: HEALTH RENOVA

Küreselleşmenin getirdiği büyük değişim, dünyanın her yerini insanoğlu için çok daha fazla ulaşılabilir kılmıştır. Aynı şekilde sağlık hizmetlerine ulaşım imkanı da artmıştır. Sağlık ihtiyacı olan bireyler dünyanın her yerinde, en kaliteli, son teknolojik donanıma sahip hizmetleri doğru teşhis ve tedaviyle birlikte alabilmektedir.

Sosyal Medya