OBEZİTE AMELİYATI

OBEZİTE AMELİYATI

Obezite ameliyati nedir?

Obezite ameliyati asiri kilolu hastalarin kilo vererek daha saglikli bir vücuda kavusabilmeleri için sindirim sistemine yapilan çesitli cerrahi islemler olarak bilinir. Obezite cerrahisi ‘’bariatrik cerrahi’’ olarak da isimlendirilir. Obezite ameliyatlari mideyi küçülterek midenin gida alma kapasitesinin azaltilmasi, mide ve bagirsaklar arasindaki gidalarin geçis yollarinin yeniden olusturulmasi yoluyla sindirimin azaltilmasi ve bagirsaklardan gida emiliminin azaltilmasi prensibi ile uygulanan cerrahi islemlerdir. Obezite ameliyatlarinda gida aliminin fiziksel ve kimyasal olarak aliminin engellenmesine ilaveten bu ameliyatlar sonucunda sindirimle ilgili birçok hormon ve enziminde daha saglikli çalismasi saglanmaktadir. Obeziteye yönelik ilk ameliyatlar 60’li yillarda yapilmistir. Siklikla uygulanan obezite ameliyatlari tüp mide ve gastrik bypass ameliyatlaridir.

Tüp mide ameliyati nedir?

Tüp mide ameliyati midenin yaklasik %80’lik bölümünün çikarilmasi ile midenin hacminin küçültüldügü bir ameliyattir. Ameliyat sonrasi kalan mide bölümünün tüp seklinde olmasi nedeniyle tüp mide ameliyati olarak adlandirilmistir. ‘’Sleeve gastrektomi’’ ameliyati olarak da bilinir. Geri kalan midenin seklinin tüpe benzemesi sebebiyle bu ismi almistir. Bu ameliyatla hastanin aldigi besin miktarini sinirlayarak kilo vermesi amaçlanir. Ameliyattan sonra hastalar çok az bir beslenmeyle tokluk hissederler. Bunun birinci sebebi mide hacminin küçülmesi, diger bir sebebi ise açlik hormonu salgilayan mide bölümününde ameliyatla çikarilmasidir. Tüp mide ameliyati laparoskopi ile kapali olarak uygulanan bir ameliyattir. Hastalar ameliyattan sonra genellikle 3-5 gün içerisinde taburcu edilebilirler. Tüp mide ameliyati sonrasi 1-2 yil içerisinde hastalar fazla kilolarini büyük oranda kaybederler.  

Gastrik bypass ameliyati nedir?

Gastrik bypass ameliyatlarinda hem midenin hacmi küçültülür hem de bu küçük hacimli mide bölümü ince barsaklara baglanarak  midenin büyük bir bölümü bypass edilir. Bu ameliyatta hem mide hacminin küçültülmesi hem de bagirsaklarin bir bölümünün devre disi birakilarak besinlerin bir bölümünün emilmeden atilmasiamaçlanir. Gastrik bypass ameliyati sonrasi hastalar hem daha az gidayla doyar, hem de aldiklari gidanin bir kismi emilir. Ameliyat laparoskopik yöntemle kapali olarak uygulanmakla birlikte robotik cerrahide kullanilabilmektedir. Hastalar ameliyattan sonra genellikle 3-5 gün içerisinde taburcu edilebilirler. Ameliyat sonrasi hastalar azalmis besin emilimine bagli gelisebilecek vitamin ve mineral eksikliklerine karsi cerrah tarafindan uyarilmali bu konuda diyetisyenin önerilerine uyulmalidir.

Kimler obezite cerrahisi için uygundur?

Vücut kitle indeksi 40kg/m² üzerinde olan çok ileri düzeyde obez olan hastalar veya vücut kitle indeksi 35-40 kg/m² arasinda olup yüksek tansiyon, seker hastaligi, uyku apnesi gibi ek problemleri olan hastalar obezite ameliyatlari için adaydirlar. Hastalarin tercihen 18-65 yas arasinda olmasi gerekir. Hastalarin egzersizle birlikte en az 6’sar aylik 2 diyet programinin denemis fakat basarisiz olmus olmasi gerekir. Obezite ameliyati olacak hastalarda asiri kilonun sebebinin kilo artisina sebep olabilecek baska bir sistemik, hormonal hastalik olmamasi gerekir. Bu sebeple ameliyata aday hastalarda obezitenin sebebi ameliyat öncesinde net bir sekilde ortaya konulmalidir. Obezite cerrahisi uygulana hastalarin en az 2 yil süreyle gebe kalmamalari gerekmektedir. Obezite ameliyati öncesi hastalar ameliyata uygunluk açisindan kan, röntgen ve EKG gibi tetkiklerle anestezi uzmani tarafindan degerlendirilerek ameliyata mani bir durumu olmayan hastalar ameliyata alinirlar.

Obezite ameliyati sonrasi

Obezite ameliyatlarindan sonra ilk 1 ay sivi veya püre seklinde gida alimi önerilir. Sivilari almakta güçlük çekilmeyecektir. Fakat su veya benzeri sivilari alirken çesitli püf noktalari ve kolayliklari unutmamak gerekir. Ameliyat sonrasi hastalarin bol su içmesi, lifli gidalar tüketmesi, yagli ve kalorili yiyeceklerden uzak durmasi, yemekleri yavas yavas ve iyi çigneyerek yemeleri, yemeklerle birlikte su içmemeleri önerilir.

Obezite ameliyatlarinin kilo verme konusunda basarili labilmesi için hastalarin ameliyat sonrasinda diyetlerine ve egzersizlerine dikkat etmeleri gerekir. Ameliyat sonrasi yeme aliskanliklarinin ve yasam tarzinin degistirilmesi önemlidir.

 
HAYATINIZ VE SAĞLIĞINIZ İÇİN DOĞRU TERCİH TÜRKİYE

SAĞLIĞINIZI YENİLEYİN: HEALTH RENOVA

Küreselleşmenin getirdiği büyük değişim, dünyanın her yerini insanoğlu için çok daha fazla ulaşılabilir kılmıştır. Aynı şekilde sağlık hizmetlerine ulaşım imkanı da artmıştır. Sağlık ihtiyacı olan bireyler dünyanın her yerinde, en kaliteli, son teknolojik donanıma sahip hizmetleri doğru teşhis ve tedaviyle birlikte alabilmektedir.

Sosyal Medya